SAVE THE DATE

Webinar Dreigingsanalyse Kunstroof

Maandag 9 november 14.00 – 16.00 uur

Op 9 november 2020 organiseert Erfgoed Advies en Aanpak in samenwerking met de Nationale Politie Kunst- en Antiekcriminaliteit en de Rijksdienst Cultureel Erfgoed een webinar voor musea over diefstal. In dit webinar zal ingegaan worden op recente ontwikkelingen en dreigingen met betrekking tot kunstdiefstal uit musea.

Doelgroep
Verantwoordelijken veiligheidsbeleid musea.

Aanleiding

De politie heeft waargenomen dat het voor criminelen interessant kan zijn een waardevol schilderij in bezit te hebben. Men weet dat de werken onverkoopbaar zijn op de kunstmarkt, maar zij kunnen het werk inzetten bij onderhandelingen met justitie of als ruilmiddel bij criminele transacties. Hierom kijken zij doelgericht naar musea en hun collecties.

Waar grotere instellingen veelal hun beveiliging -soms na een drama- goed op orde hebben, is een veelvoud aan musea niet zich niet bewust dat zij doelwit kunnen zijn van criminelen. Deze vaak kleine en middelgrote musea kernmerken zich bovendien door een veelheid van taken bij een zeer beperkt aantal personen en door een structureel gebrek aan middelen.

Zij weten vaak wel dat hun beveiliging niet optimaal is maar komen niet aan maatregelen toe. Bovendien is fondsenwerving voor (be)veiligingsmaatregelen zonder meer moeilijk.

Daarnaast is het voor instellingen niet altijd duidelijk waar zij zich kunnen melden, al voordat het kalf verdronken is. Elke politieregio beschikt over zg. Taakaccenthouders die als eerste aanspreekpunt voor musea fungeren, die weet hebben van preventiemogelijkheden en die bijstand verlenen als er onverhoopt toch aangifte gedaan moet worden.

Webinar
Na een dreigingsanalyse van de politie spreekt aan aantal ervaringsdeskundigen: musea die (al dan niet recentelijk) met kunstroof te maken hebben gehad vertellen over waarom het mis kon gaan en ook ging, welke lessen zij hebben kunnen trekken en welke maatregelen/voorzieningen zij hebben kunnen nemen. Collectiebewustzijn speelt hierin ook een belangrijke rol.

Aanmelden
Binnenkort het programma waarin een overzicht van de sprekers en een aanmeld-link. Deelname is kosteloos.

Further reading
https://www.bbc.co.uk/news/world-europe-54209366
Collectiebewustzijn; ook boeken zijn veel geld waard

https://news.artnet.com/art-world/how-thieves-profit-from-heists-1903376
Criminelen zien kunst als business model