HEB JE NU ECHT OP DIE LINK GEKLIKT ? TSSSSS…

u staat op een lijst en dus komt u aan de beurt

Maandag 12 april 2021 van 14 tot 16 uur

Aanleiding

Ook musea zijn doelwit van digitale criminelen blijkt uit dreigingsanalyses van de politie en uit de praktijk. Systemen kunnen gekaapt worden voor een losgeld of voor activistische doeleinden. Bij Man in the Middle of MiM fraude doet een crimineel zich voor als een legitieme tegenpartij. Een verdere dreiging komt van zogenaamde CEO fraude: een mailaccount van de directie wordt gehackt of gekopieerd waarmee vervolgens betalingsopdrachten aan de boekhouding worden verzonden. Ook Nederlandse musea hebben hiermee te maken gehad en de verwachting is dat deze vorm van criminaliteit verder toe zal nemen.

Cyberaanvallen zijn in steeds grotere mate geautomatiseerd; u staat ergens op een lijst en u komt dus aan de beurt

Waar grotere instellingen veelal hun digitale beveiliging goed op orde hebben, is een veelvoud aan musea niet zich niet bewust dat zij doelwit kunnen zijn van activisten en cybercriminelen. Deze vaak kleine en middelgrote musea kernmerken zich bovendien door een veelheid van taken bij een zeer beperkt aantal personen en door een structureel gebrek aan middelen.

Doelen

Het webinar leidt bij de doelgroep tot bewustwording van risico door:

  • het overbrengen van dreigingsanalyses door politie en experts;
  • het presenteren van een aantal casus -worst & best practices- door instellingen die met deze materie geconfronteerd zijn of er proactief beleid op voeren
  • het kweken van bewustzijn van de eigen kwetsbaarheid
  • het signaleren van laaghangend fruit om cyberveiligheid op haalbare wijze te verbeteren.